Skip to main content

Praktisk informasjon sykkelturer

Her finner du mye generell og nyttig informasjon relatert til våre sykkelturer. Du finner ytterligere informasjon under hver enkelt tur.
Informasjon om bestilling, betaling, avbestilling etc. finner du under fanen Reisevilkår.

På tur uten turleder/guide
Vårt favorittkonsept er turer uten turleder, inkludert bagasjetransport, overnatting og måltider. Dette betyr å ferdes på egen hånd og bestemme sin egen fart. Du kan ta en pause, snarvei eller omvei når du vil. Etter en spennende dag ute i naturen kommer du til reisemålet og får en god middag og en god natts søvn før du sykler videre neste dag. 
Du vil ikke møte noen fra Discover Norway, verken før, etter eller underveis og vi er ikke lokalisert i området. Det er ingen følgebil med på turen. Du må være forberedt på selv å kunne håndtere en punktering og/eller andre hendelser med egen eller leid sykkel. Vi kan alltid nåes på telefon. +47 917 25 200.
Det kan være andre som sykler samtidig som deg og har bestilt gjennom Discover Norway. Noen setter pris på å ha følge av andre, mens andre gjerne vil være for seg selv. Man kan altså ikke påberegne å ha noen å sykle sammen med.

Kart og turbeskrivelse
Ved kjøp av pakketur følger detaljert turbeskrivelse med forslag til pakkeliste og elektroniske kart (bikemap.net.). Kart og turbeskrivelsen kan ikke bestilles separat.
Pris og hva som er inkludert i prisen, se nettside for hver enkelt tur. Sammen med avganger og priser finner du en liste over hva som er inkludert. Prisene er basert på dobbeltrom (min. 2 personer).

Leie av sykkel
Sykkelutleie er ikke inkludert i grunnprisen, men kan ordnes via vårt kontor. Se prisinformasjon under hver enkel sykkeltur.
Hybridsykler er de vanligste. De fleste destinasjoner tilbyr også EL-sykler.
Sykkelen leveres vanligvis med ekstra slange (må betales for hvis brukt), pumpe, lås og reparasjonssett.
Når du henter sykkelen er du ansvarlig for å sjekke at alt er i orden. Det er spesielt viktig a sjekkebremser og gir. Underveis er du ansvarlig for sykkelen og eventuelt annet utstyr som sykkelvesker e.l. Det er ingen følgebil med på turen. Du må være forberedt på selv å kunne håndtere en punktering og/eller andre hendelser underveis.

Innkvartering
Overnatting på hoteller, hytter og rorbuer. Generelt bor du på hoteller med gode fasiliteter. De fleste stedene har dobbelt- og enkeltrom med dusj/toalett. Standarden på rommene kan imidlertid variere noe fra sted til sted. Noen få steder er det felles bad/toalett på gangen. 
I Lofoten bor du noen netter i rorbuer. Her får du eget dobbelt/enkeltrom, men må regne med å dele bad og toalett med andre, avhengig av hvor stor rorbua er og hvor mange som har bestilt gjennom Discover Norway.

Måltider
Prisene inkluderer som regel middag, frokost, selvsmurt nistepakke og påfyll av medbragt termos. Se detaljer under hver enkelt tur. Der middag er inkludert, serveres noen ganger ‘dagens middag’, andre steder blir det servert 3-retters middag og kaffe, eller norsk koldtbord. Om ikke annet er bemerket i turbeskrivelsen, serveres middagen kl. 19.00, men vi garanterer at ‘etternølere’ slipper å legge seg med tom mage.

Transport 
I prisoversikten for hver tur er det opplyst hvilken transport som eventuelt er inkludert i prisen.

Utstyr
Før du legger ut på tur får du et forslag til pakkeliste fra oss.
Ta med så lite som mulig og helst lette ting. Vind- og vanntette klær til sykkelturen, lue og hansker, ullundertøy. Tykk genser, sykkelshorts, ekstra par sko, sokker, badedrakt, toalettsaker, førstehjelpsutstyr, solbriller, solkrem, kamera etc.

Bagasjetransport
Alle våre sykkelturer inkluderer bagasjetransport. Det vil si at du sykler med en lett dagstursekk eller sykkelveske, mens resten av bagasjen blir fraktet fra sted til sted. Transporten skjer med personbiler og små varebiler. Enkelte steder er overnattingsstedene ansvarlig. Andre steder har vi avtale med taxier eller annet transportselskap.
Vær så snill å holde både størrelse og vekt på bagasjen til et respektabelt nivå på ca. 15 kg, og bare et kolli per person. Helst ikke små tilleggskolli.
På en del båt- og fergestrekninger må du selv ta ansvar for bagasjen. Du må selv frakte bagasjen mellom resepsjonsområdet og ditt eget rom.  
Verdisaker med liten vekt og stor verdi, som for eksempel penger, smykker, kamera, pass, kredittkort etc. bør du ha med deg i ‘håndbagasjen’.
Bagasjen sendes på eget ansvar. Ved skade eller noe blir borte så gjelder den reisendes reiseforsikring.

Gradering
Sykkelturene har varierende vanskelighetsgrad. Noen turer er lagt opp med til dels lange dagsetapper, andre turer har etapper tilpasset familier med barn og mindre erfarne syklister.
Generelt bør du ha litt erfaring med å sykle på trafikkert vei og sitte på sykkelsetet i flere timer om dagen. Se hver enkelt tur for nivå av vanskelighetsgrad. Indikasjonen er basert på normalt god fysisk form. 

LETT: Turer for familier og personer i alle aldere. Fine som ‘nybegynnerturer’. Dagsetapper ca. 15-30 km
MODERAT: Turer for erfarne syklister med normalt god kondisjon. Dagsetapper ca. 20-50 km
KREVENDE: Turer for personer som er godt trent og har erfaring med å sitte på sykkelsetet i mange timer flere dager i strekk. Dagsetapper ca. 30-70 km

Ved dårlig vær med mye nedbør og/eller vind blir turene mer anstrengende!
Av hensyn til sikkerheten anbefaler vi at mins to personer sykler sammen på turer uten guide/turleder.

Sykkelsesong og vær
Den beste tiden for sykling i Norge er fra midten av juni til midten av september.
Våren er spesielt fin i Hardanger. Da kan du oppleve snødekte topper, blomstrende frukthager og buldrende fossefall. Juni er tid for midnattssol i Nord Norge. Høsten byr på farger og mindre trafikk.
Om sommeren (juni, juli og august) er temperaturen i Norge vanligvis veldig godt egnet for sykling, rundt +10 - + 25ºC.
Været kan imidlertid være svært ustabilt, og forandre seg raskt fra varmt, herlig sommervær for kald vind og regn.

Om midnattssola
Når du sykler nord for Polarsirkelen kan du oppleve Midnattssola. Det vil si at sola befinner seg over horisonten 24 timer i døgnet.
Jo lenger nord du reiser, jo lenger er midnattssola synlig. I de sørlige delene av Norge vil du ikke oppleve noen Midnattssol i det hele tatt. Likevel har du dagslys lenge etter normal leggetid i juni og juli.

Omtrentlige datoer for når du kan oppleve Midnattssola:
Polarsirkelen: 12. juni - 1. juli
Bodø: 4. juni - 8. juli
Svolvær: 28. mai - 14. juli
Andenes: 22. mai - 21. juli
Tromsø: 20. mai - 22. juli

Veistandard
Fjellturene går stort sett på seterveier, skogsbilveier eller riksveier med liten eller ingen biltrafikk. Det kan forekomme korte partier på stier der du må trille. Det anbefales sykler med 18 gir eller mer, og med grove dekk.
På Kystturene anbefales Hybridsykler med tynnere dekk. Kystturene går stort sett på lokalveier med liten biltrafikk, sjelden på egne sykkelveier. Du må påregne noe trafikk på visse strekninger, dvs. der det ikke finnes andre alternativer.

Tunneler
Det er tunneler på de fleste turene. Vi anbefaler å ta med en hodelykt eller sykkellykt for sikkerhets skyld.

Nasjonale turistveger
De seneste årene har norsk design og arkitektur høstet internasjonal anerkjennelse. Langs 18 utvalgte veistrekninger, kalt Nasjonale turistveger, er førsteklasses arkitektur og design gjennom de siste par tiårene blitt skånsomt innlemmet i landskapene.
Noen av våre turer følger deler av Nasjonale turistveger i Lofoten, Helgeland, Senja, Andøya og Hardanger.

Transport til og fra utgangspunktet:
I tilknytning til hver enkelt tur, finnes opplysninger om transport er inkludert i prisen eller ikke. 

Barn på sykkelferie
På grunn av biltrafikk anbefaler vi at barn under 7 år ikke sykler selv, men sitte i tilhenger eller barnesete. Vær og vind kan også være en stor utfordring for barn.
Det kan være lurt å teste barnets ferdigheter før turen. Barnet bør kunne gjennomføre en hel dag på sykkel. Sykle på barnas premisser, slik blir turen best for alle parter. Legg inn pauser underveis.

Allemannsretten
Allemannsretten gir alle rett til å ferdes fritt og oppholde seg der de ønsker i naturen – uavhengig av hvem som eier grunnen. Den gir oss også rett til å høste fra naturen, for eksempel saltvannsfisk, bær, sopp og ville blomster.
Allemannsretten skiller mellom inn- og utmark. Innmark som boligeiendommer eller dyrket mark er unntatt fra retten. Alle som bruker allemannsretten har plikt til å opptre hensynsfullt og varsomt, slik at man ikke gjør skade eller skaper ulemper for andre:
- Naturen må ikke bli skadet!
- Rydd opp etter deg og kast aldri søppel utendørs
- Det kan være strengere regler for adkomst til vernede områder
- Vis respekt for mennesker og dyr
- Åpen ild er forbudt mellom 15. april og 15. september.
 

Discover Norway AS tar forbehold om trykkfeil i programmet og eventuelle endringer av betingelser og priser som følge av valutakurser, skatter og avgifter som måtte inntreffe i løpet av sesongen.
Discover Norway AS er tilsluttet reisegarantifondet.

Vi ønsker deg en riktig god tur!

Søk reise